30 Mart 2012 Cuma

Makine aplikesi Yapımı











1. ilk aşama aplike yapacağınız örneği bulmak, isterseniz netten veya kalıplardan isterseniz de kendi çizdiğiniz bir şekli aplike yapabilirsiniz. Yeni başlayanlar için resimdekinin aksine daha az girintili çıkıntılı bir örnek tavsiye ediyorum. çünkü çok fazla makinede kumaşı çevirmek zorunda kalabilirsiniz. kenarları daha düz bir aplike örneği seçebilirsiniz. Örneğe karar verdikten sonra çift taraflı kağıt telanın kağıt olan yüzüne örneğinizi çizin. ve çizdiğiniz yerlerden düzgünce kesin.

2. sonra yapışkanlı bal peteği şeklindeki yüzü yapacağınız kumaşın tersine gelecek şekilde koyun ve kağıt kısmın üstünden ütüleyerek yapıştırın.

3. Bu şekilde hazırladığınız kumaşı da kağıdın kenarlarından keserek çıkartın. kağıt tela hala kumaşta kalmalı. iyice yapışmasına dikkat edin. buharsız ütü kullanın.

4. keserek çıkardığınız şeklinizin bir tarafında kumaş diğer tarafında ise kağıt telanın kağıt kısmı olmalı. sonra kenarından elinizle kağıdı kaldırın. eğer iyi yapışmışsa kumaşın arka kısmında sadece petek görünümlü yapışkan kısım kalacaktır.

5. Daha önceden hazırladığınız aplike edeceğiniz kumaşın neresine aplike yapacağınıza iyi karar verin çünkü bir kez yapıştırdıktan sonra çıkarmak zordur ve iyi bir görünüm bırakmaz. hazırladığınız parçayı önce elinizle koyarak yer tespitinizi yapın ve karar verdiğinizde ütü ile bastırarak yapışmasını sağlayın. Aplikenizin büyük bölümünü tamamladınız.

6. Şimdi ise makinenize uygun renkte makine nakış ipliğinizi takın. altına ise ana kumaş renginizde iplik sarın. önce başka bir kumaşta zigzag ayarınızı yapın. uygun genişlikte yani her iki kumaşı da tutacak aralıkta makineyi ayarlayın. ve tüm çevresine zigzag çekin.

Aplikeniz oldu bile :) dikkat edeceğiniz bir kaç noktayı da hatırlatayım. eğer örneğiniz tersinden veya yüzünden ayrı görünüyorsa, yani eğer bir isim aplikesi veya yönü belli olan bir aplike örneği tercih ettiyseniz bilgisayardan  print almadan önce ayna görüntüsü elde etmelisiniz. ya da çizerken kağıdın tersini kullanmalısınız. ikinci nokta makinenizin iplik ayarını iyi yapın ki alttaki iplik üste çıkmasın ve çok bol olmasın. Ve son olarak eğer birkaç parçalı bir aplike örneğiniz varsa yani mesela bir ördek aplikesi yapacaksanız. önce ayakları en altta kalacağı için sonra vücudunu ve en üstte kalacağı için de en son gagasını üst üste koyup yapıştırmalısınız. ( çift taraflı tela kumaş değil kağıttır, ayrıca zigzag çekerken nakış ipliği yerine dikiş ipliği de kullanabilirsiniz ancak hem kalın hem de bereketsiz oluyor)

uzun zamandır yayınlayacağıma söz vermiştim. rahatsızlığımdan dolayı biraz uzadı biliyorum beklettiğim için özür dilerim. beklediğiniz için de teşekkür ederim. sevgiyle kalın umarım faydalı olur.

29 Mart 2012 Perşembe

kolay-şık-pratik bluz dikimi



Dört adet kare kumaştan yapıldığına inanmak zor. ayrıca da çok hoş bir görünümü var, şu hasta yatağımdan kalkar kalkmaz deneyeceğim ilk iş diyebilirim. çok beğendim ve çok da basit geldi sizlerle paylaşmak istedim yapımı burda sevgiler.

25 Mart 2012 Pazar

Amigurumi denemesi :) gülmek serbest



Biliyorum çok iyi değil ama yattığım yerden bir şey yapamadığım için arşivlerime bakıyordum. Kayram küçükken neler yapmışım. o zamanlar küçük çocuk var, bir yandan perişanlık zamanları bir yandan loğusalık depresyonunu atlatma çabaları kendimi ancak örgüye vurmuşum sanırım. Dikiş biraz fazla vakit ve teferruat istiyordu. Ama örgü öyle değil. Uykusuz gecelerde ayakta sallama seanslarımızda bile yapabiliyordum. bu o zamanlardan kalan bir karga :) çünkü bebeğim anne babadan önce karga demişti :)) gerçi anne kelimesini de nerdeyse 3 yaşına yakın duymuştum o minik dudaklarından. Neyse bu uzun ve trajik bir hikaye benim için umarım bir gün yazmaya elim varır. Sevgiyle kalın acemiliğime gülmek serbest :))

23 Mart 2012 Cuma

BELİMİ İNCİTTİM........

Arkadaşlar, bir haftadır pek bir yazı yazamıyorum ve yaptıklarımı ekleyemiyorum maalesef çünkü geçen haftam dikiş odasının dekorasyonuyla geçti bu hafta ise acılar içinde kıvranak. evet hafta başı o kadar yorgunluktan sonra belimi incittim. eve iki kez ambulans gelip gitti. Hayatımda hiç bu kadar acı çektiğimi hatırlamıyorum, Allah kimseye yaşatmasın en büyüğü bu olsun ve geçsin diye dua ediyorum. bugün dördüncü gün ve ben hala yerde dümdüz yatıyorum. ilk kez bu sabah doğru düzgün bir kahvaltı yaptım diyebilirim. yardıma koşan anneme minnet borçluyum. Allah eksikliğini göstermesin. pazartesi gününe beyin bölümünden randevu aldım. Hepinize sağlık ve mutluluk dolu günler diliyorum. (işin komiği aklım hala dikiş odasında hasta mıyım neyim ben?)

20 Mart 2012 Salı

Kardan Adam Şapkası


Bebeğimin kardan adamlı şapkası... evet yıllar öncesine ait bir örgüm bu, tepesinden başlayıp önce bir top şeklinde sık iğneyle arttırıp daraltarak yaptığım kardan adamın başı, sonra da kapatmadan içine elyaf doldurdum. devamı ise bildiğiniz şapka yapımı sık iğneyle. kulaklara gelecek kısımlara biraz fazla örerek kapatmasını sağladım. Gerisi ise kardan adamı süslemeye kaldı. Bu aralar pek dikiş yapamıyorum dolayısıyla yeni projelerde ekleyemiyorum. bunun sebebi ise dikiş odamı yeniden dekore etmem. ortalık bir dağınık ki sormayın, dikiş makinesini açacak yer yok bir sonraki haftaya toparlanırım diye düşünüyorum. o zamana kadar anlayacağınız üzere eski yaptıklarımdan örnekler sunuyorum size, sevgiyle kalın.

13 Mart 2012 Salı

6 ÇOK ERKEN......

Ülkemizde bir dönem mezun olanlarla bir sonraki dönem mezun olanlar aynı sistemde okuyamıyorlar. Bu çok sık yapılan sistem değişikliği gençlerimize ve geleceklerine zarar veriyor. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması beklenirken yapılan bu değişiklik hem öğretmen - öğrenci için zorluklar yaratacağı gibi hem de okula devam mecburiyetinin ortadan kaldırılması gibi bir çok yanlışı da beraberinde getirecek. Benim bebeğim şu an 6 yaşında ben annesi olarak onun ilk okul birinci sınıfa hazır olduğunu düşünmüyorum. aynı fikirde olanlar varsa lütfen yazıyı takip etsin. 




Sözü edilen sistem sistemde eğitim yaşı 6’ya çekilmekte, anasınıfı ise 5 yaş kabul edilmektedir. Bu sayede 6 yaş okul öncesi dönem çocukları zorunlu eğitime tabi olacak. Ancak 6 yaşında 1. sınıfa başlayan çocukların eğitim şekli ve müfredatı konusunda maalesef yeterli açıklama yoktur. Şu an devam eden 1. sınıf mantığıyla 6 yaş çocuklarına eğitim vermeye çalışmak pedagojik açıdan oldukça yanlış bir uygulama olacaktır. 

Yazının devamı, çocuklarımıza vereceği zararlar ve bu konuda yapabileceklerimiz için lütfen linke tıklayın

12 Mart 2012 Pazartesi

GÖBEĞİNİZDEN EN ZAHMETSİZ ŞEKİLDE KURTULMANIN YOLU...

İki haftadır bir program uyguluyorum kendime, adını yaza hazırlık koydum :) malum kışın saklanan birikmiş yağlarımız kıyafetlerin incelmesiyle gün yüzüne çıkıyor. Ben kışın kilo alanlardanım. Ömrümü sürekli diyet şeklinde geçirmesem şimdi kesin 100 kiloyu bulmuştum. Ama yaptığım şey şu sıralar diyet sayılmaz. iki haftadır 3,5 kilo verdim ama 5 kilo vermiş gibiyim en az. Bunun nedeni de artık göbeğimin olmaması. Nasıl mı yaptım. Ne para harcadım ne de yediklerimden öyle açlık seviyesinde kıstım. Bol su içtim ve karnıma masaj yaptım. hem çatlak olan kısımlar azalmaya başladı hem de artık göbeğim kot pantolonun belinden dışarı taşmıyor. hatta zorla girdiğim pantolonuma düğmesi kapalı bir şekilde girdim ya ölsem gam yemem artık :)) günde iki veya yapabilirseniz 3 kez yatağınızın üzerine dümdüz uzanın, karnınıza masaj yapacağınız için bir masaj yağı, nemlendiri bir losyon ya da daha önce faydasını gördüğünüz bir inceltici jel-krem varsa onları kullanabilirsiniz. avucunuzun içi tam göbeğinize denk gelecek şekilde koyun ve önce saat yönüne 100 kez hafif avucunuzun içini karnınıza bastırarak çevirin. daha sonra aynı şeyi ters yöne yapın. masaj süresi sadece 200 e kadar sayma süresidir. günde iki-üç kez yaptığınızda ve yemekte aşırıya kaçmadan bol su içtiğinizde bir kaç gün içinde aradaki farkı görüp kendinize siz bile şaşıracaksınız. bunu daha önce birinden duymuş ama çok da inanmamıştım. sonuçta ne sağlık için zararlı ne de denenmesinde kaybedilecek bir şey var. geçen sene de denedim şimdi de denemekteyim. aynı sonuç mükemmel. Hatta abarttım mekik de çekiyordum ama belimi incitince o kaldı öyle olmasa şimdi karın baklavalarım çıkmış olacaktı sanırım :)) eğer uygulamak isterseniz size tavsiyem mutlaka düzenli yapın ve devam edin ve de sindirilmesi zor olan yiyeceklerden kaçının. Çünkü sindirim ne kadar zor olursa karnımız o kadar şişiyor maalesef. bu yazdıklarım ne bir sağlık tavsiye ne de ilaç filan tanıtımı gördüğünüz üzere. sadece denedim bir kaç kez ve çok da mutlu oldum. biliyorum ki mutlaka ihtiyacı olanlar vardır. Neden kendime saklayayım ki?

10 Mart 2012 Cumartesi

Tığ işi merserize çocuk sırt çantası ve şapkası



Üşenmedim bütün eski fotoğraf albümünü araştırdım bu fotoğraflar için. yapılan örgülere bakarken netten aklıma geldi ben de bir zamanlar örgü yapmıştım diye :)  bunlar kızım 4 yaşındayken onun için yaptığım lacivert - beyaz merserize iplikten baharlık sırt çantası ve şapka. unutmuştum görmek hoşuma gitti doğrusu....

8 Mart 2012 Perşembe

8 Mart dünya kadınlar günü saçmalığı


Dün geceden beri tüm arkadaş ve dostlarımdan kadınlar günümü kutlayan mesajlar alıyorum. hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim düşünceli bir davranış. Ama durumun yapmacık olmasını engellemiyor bu durum maalesef. Ben sadece 8 martta kadın değilim. Çocukken de kadındım, annelerimiz sofrayı kurarken kız çocuğundan yardım isterken erkek kardeşimizin babamızın yanında sadece cinsiyetinden dolayı sorumluluk almadan oturduğu zaman da kadındım, okula giderken abimizin ya da erkek kardeşimizin sokakta oynamasına izin verilip biz eve kapatıldığımız zaman da kadındım. sadece başı bağlansın aile sorumluluktan kurtulsun diye evlendirilirken de kadındım. çocuğu olmuyor diye kapıya konarken de, bir insan yavrusunu karnındaa taşırken de, aynı zamanda o yavrunun babasından dayak yerken de, sadece artık ayrılmak istiyor diye hunharca öldürülürken de kadındım. belki iyi sadece bunları yılda bir kez hatırlatması bile değer.  ama kadınlar çiçektir mantığıyla yaklaşılmasından nefret ediyorum. Ben sadece bugün kadın değilim.........

5 Mart 2012 Pazartesi

Yazlık elbise



ben de kendi çapımda yaza hazırlık yapıyorum. Geçen sene bakırköy cumartesi pazarından desenini çok beğenip aldığım yeşil şifon kumaş ve yeşil düğmelerle süsledim. ilk kez şifon kumaş çalıştığım için zorlandım açıkcası, Önünde lastik büzgü vardı hemen yaka bitiminde göğüs altında bana pek estetik görünüyormuş gibi gelmedi o yüzden iri yeşil düğmeler kondurdum üzerine. Öyle sabırsızdım ki giyip denemek için etek uçları bile duruyor fotoğrafta :) hazır giyip denemişken de fotoğraflarını çekip sizlerle paylaşayım dedim :)

1 Mart 2012 Perşembe

İsim aplikeli mutfak önlükleri











inci-faruk, burçak-cenk ve ayşe-kemal çiftlerine şimdiden mutluluklar diliyorum. gördükleriniz onlar için yaptığım isim aplikeli mutfak önlükleri renk katsın diye de cupcake aplikesi ekledim. kargoya verdim umarım beğenirler. E tabi bi tane de kendime yaptım :)