28 Temmuz 2012 Cumartesi

Yoyo yapımı - (aparat ile)





Biye aparatının önden arkadan ve parçaları ayrılmış halleri yukarıdaki gördüğünüz gibi. Benim aparatım yuvarlak şekilli, bu aparatların kalp, kelebek ve çiçek şekilli ve çeşitli boyutları mevcut.

 1. önce aparatınızın ölçüsüne uygun bir kumaşa koyun.
2. ve tam kenarından yuvarlağı çizin.

 3. çizdiğin çizginin bir cm dışından kesin.
 4. kumaşı ayırdığınız iki parçalı aparatın arasına yerleştireceğiz. ancak kumaşın tersi küçük parçanın yerleşeceği yöne bakacak.
 5. büyük parçanın üstüne kumaşın tersi size bakacak şekilde koyun ve üzerine küçük parçayı koyarak sıkıştırın.
 6. resimde gördüğünüz gibi aparatın dış kenar kısmında dikiş için minik boşluklar var ve verdiğiniz dikiş payı altta kalıyor elinizle dikiş payını kıvırarak dikmeye başlıyorsunuz.
 7. dikişin tek özelliği minik boşlukların içinde olması. yani iğneyi boşluğun başladığı yerden geçirip bittiği yerden çıkartıyorsunuz. diğer boşluğa geçmek için arkadan geçiriyorsunuz. amacı tahmin edebileceğiniz üzere aparatı dikmemek, yani kumaşı çıkarmaya çalıştığınızda ipliğin aparata dolandığını görmemek için.


8. hepsini bitirdiğiniz zaman düğümleyip ipliği koparmayın,

9. aparatları ayırın yukarıdaki resimlerdeki gibi kumaş ayrı kalsın.
 10. ipliği yavaşça çekerek ve dikiş payının içte kalmasına dikkat ederek kumaşı büzün. Yoyonuz dikişi sabitledikten sonra hazır.



isterseniz renkli düğmeler isterseniz de güller veya boncuklarla süsleyebilirsiniz. benim daha önce yapmış olduğum yoyolu kırlent ve yılbaşı süslerini inceleyebilirsiniz.umarım yardımcı olmuştur,  aparatsız da yapımı çok kolay yakında onu da yayınlayabilirim. bu aralar pek bir paylaşımda bulunamıyorum malum okullar tatil ve prensesim evde pek vakit bırakmıyor bana. ama yakında buralarda olacağım çok sıklıkla... sevgiyle kalın.

10 Temmuz 2012 Salı

Mutfak Havlularım


Geçen hafta Eminönü'nü bir ziyaret ettik prensesimle. Bir kaç renkli havlu aldık. Tabi ki olduğu gibi kullanamazdık biraz kumaş ekledik ve karşınızda mutfak havlularımız. :)







4 Temmuz 2012 Çarşamba

Dikiş ve overlok makinelerim


Bu benim emektarım Singer Yoknaz 1301 kullanıyorum 11. yıl oldu. Son iki yıla kadar hiç bir arıza çıkarmamıştı. Artık yavaş yavaş  sıklaşmaya başladı çıkardığı problemler. Aslında normal çünkü 11 yılda 20 yıllık çalıştı ne de olsa... Kendi kendime söz verdim bir daha ki arızasında değiştireceğim her ne kadar duygusal olarak bağlanmış olsak da birbirimize :) Hedefim singer quantum l-500 modelini almak.


Ovelok makineme gelince aşağıdaki resimdeki pfaff babylock...

Dört iplik overlok makinem. yaklaşık 25 senelik sanırım. hikayesi uzun aslında kısaca anlatmam gerekirse; apartmanımızdaki Rahmetli Neriman teyzeden miras kaldı. Dikiş diken kendisini diktiği dikişler konusunda takdir ettiğim aramızdan zamansız ayrılan bir komşumuzdu kendisi. Rahmetli olunca dikiş malzemelerinin bir kısmını bana vermeye karar verdi ailesi. Her elimi attığımda onu anıyorum sayelerinde, işime gerçekten çok yarıyor. Yeni makineler kadar ince overlok çekmiyor ama triko, penye dikerken ve iç dikiş temizlerken bayağı bi iş görüyor. Yenisi alacak olsam yine sanayi makinesi tarzı ikinci el bir makine tercih ederdim.

1 Temmuz 2012 Pazar

20 dakikada pratik kırmızı straplez elbise


bir penye elbisemi kumaşın üzerine koyarak kestim. sadece sırt kısmına içten lastik geçirdim düzgün dursun diye, önde göğüs ortasına içten lastik diktim. bu hem göğüs kısmını güzel gösterdi hem de göğüs şeklini m şekline getirdi. kopan bir kolyemdem kalan turkuaz yeşili renginde bir  cam boncuğu kullanarak boynunu şekillendirdim. etek ucunu kıvırınca elbisem bitmiş oldu. toplam da 20 dakika bitirdiğimi söyleyebilirim. penye dikimini seviyorum çünkü bir çok penye kıyafeti üst üste koyarak kesebiliyorsunuz. pek kalıba ihtiyaç kalmıyor. kolay gelsin herkese sevgiler.....