30 Mart 2012 Cuma

Makine aplikesi Yapımı











1. ilk aşama aplike yapacağınız örneği bulmak, isterseniz netten veya kalıplardan isterseniz de kendi çizdiğiniz bir şekli aplike yapabilirsiniz. Yeni başlayanlar için resimdekinin aksine daha az girintili çıkıntılı bir örnek tavsiye ediyorum. çünkü çok fazla makinede kumaşı çevirmek zorunda kalabilirsiniz. kenarları daha düz bir aplike örneği seçebilirsiniz. Örneğe karar verdikten sonra çift taraflı kağıt telanın kağıt olan yüzüne örneğinizi çizin. ve çizdiğiniz yerlerden düzgünce kesin.

2. sonra yapışkanlı bal peteği şeklindeki yüzü yapacağınız kumaşın tersine gelecek şekilde koyun ve kağıt kısmın üstünden ütüleyerek yapıştırın.

3. Bu şekilde hazırladığınız kumaşı da kağıdın kenarlarından keserek çıkartın. kağıt tela hala kumaşta kalmalı. iyice yapışmasına dikkat edin. buharsız ütü kullanın.

4. keserek çıkardığınız şeklinizin bir tarafında kumaş diğer tarafında ise kağıt telanın kağıt kısmı olmalı. sonra kenarından elinizle kağıdı kaldırın. eğer iyi yapışmışsa kumaşın arka kısmında sadece petek görünümlü yapışkan kısım kalacaktır.

5. Daha önceden hazırladığınız aplike edeceğiniz kumaşın neresine aplike yapacağınıza iyi karar verin çünkü bir kez yapıştırdıktan sonra çıkarmak zordur ve iyi bir görünüm bırakmaz. hazırladığınız parçayı önce elinizle koyarak yer tespitinizi yapın ve karar verdiğinizde ütü ile bastırarak yapışmasını sağlayın. Aplikenizin büyük bölümünü tamamladınız.

6. Şimdi ise makinenize uygun renkte makine nakış ipliğinizi takın. altına ise ana kumaş renginizde iplik sarın. önce başka bir kumaşta zigzag ayarınızı yapın. uygun genişlikte yani her iki kumaşı da tutacak aralıkta makineyi ayarlayın. ve tüm çevresine zigzag çekin.

Aplikeniz oldu bile :) dikkat edeceğiniz bir kaç noktayı da hatırlatayım. eğer örneğiniz tersinden veya yüzünden ayrı görünüyorsa, yani eğer bir isim aplikesi veya yönü belli olan bir aplike örneği tercih ettiyseniz bilgisayardan  print almadan önce ayna görüntüsü elde etmelisiniz. ya da çizerken kağıdın tersini kullanmalısınız. ikinci nokta makinenizin iplik ayarını iyi yapın ki alttaki iplik üste çıkmasın ve çok bol olmasın. Ve son olarak eğer birkaç parçalı bir aplike örneğiniz varsa yani mesela bir ördek aplikesi yapacaksanız. önce ayakları en altta kalacağı için sonra vücudunu ve en üstte kalacağı için de en son gagasını üst üste koyup yapıştırmalısınız. ( çift taraflı tela kumaş değil kağıttır, ayrıca zigzag çekerken nakış ipliği yerine dikiş ipliği de kullanabilirsiniz ancak hem kalın hem de bereketsiz oluyor)

uzun zamandır yayınlayacağıma söz vermiştim. rahatsızlığımdan dolayı biraz uzadı biliyorum beklettiğim için özür dilerim. beklediğiniz için de teşekkür ederim. sevgiyle kalın umarım faydalı olur.

15 yorum:

Nurdan dedi ki...

Yaşasın yaşasın sonunda beklediğim yazı geldi.Tam istediğim gibi olmuş,eline sağlık.Birde dikiş makineni değiştirdin mi diye merak ettim bende almak istiyor fakat karar veremiyorum da :)

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK NESLİCİM
:)
ÇOK HOŞ OLMUŞ
:))
GEL CANIM YORULMUŞUNDUR TATLI İKRAM EDEYİM.:)

neslinin atölyesi dedi ki...

teşekkür ederim nurdancım, en çok da senin için yazdım bunu :) makinemi değiştirmedim. şimdilik yettiğine karar verdim. onun yerine dikiş odamı yeniden düzenledim daha iyi oldu. :) o arada belimi de incittim :) ayrıca almak istediğim makineye karar verdim ama acil ihtiyaç olmadığını düşündüm. singer quantum l500 serisi 2100 lira filandı en son liste fiyatı. bu konuda da bir post hazırladım yakında yayınlayacağım. beklediğin ve takip ettiğin çok teşekkür ederim. umarım işine yarar faydalı olur. eylül hanımı mis kokulu yanaklarından öpüyorum kolaylıklar.

neslinin atölyesi dedi ki...

sevgili bir kase lezzet, tam damardan girmişsin derim ben buna ancak. şu profil resmin bile ağzımın sulanmasına yetiyor. hele sayfana bakınca hepten mahvoldum diyebilirim. benim gibi tatlı canavarına sorulmaz böyle şey. :))) teşekkür ederim güzel yorumun için

Adsız dedi ki...

ziyaretiniz için teşekkür ederim ama nacizane bir tavsiyem olacak bloğumdan size erişmedim bloğunuz adında arama motoru aracılığı ile girebildim. bloğumdan girince herkese açık profil değil diyordu isterseniz bir ara bakın size ulaşmak o kadar kolay olmadı:)) hem geçmiş olsun hem de ellerinize sağlık çalışmalarınız çok güzel

neslinin atölyesi dedi ki...

sevgili elif butik pasta tasarım, uyarın için çok teşekkür ederim hiç farkında değildim. hemen düzelttim. güzel iltifatlarınız için de teşekkürler ayrıca :)

mihrican dedi ki...

ellerine sağlık. verdiğin bilgiler için de ayrca teşekkürler :) benimde bir iki aplike enemem olmuştu ama becerememiştim meğer püf noktaları varmış...

Necla Şölen dedi ki...

Merhaba ben geldim,
Aplikeyi çok iyi anlatmışsınız ellerinize sağlık.

frambuazlı ruh pastasıyım dedi ki...

inanmiyorum su aplike denilen seyi nasil dikiyorlar ki diye dusunurken bir bakiyorum ziyaretime gelmissiniz. iade-i ziyaret yapinca bir de ne goreyim. anlatmakla kalmamis bir de fotograflamissiniz. vallahi ne diyeyim, sizi bana allah gonderdi herhalde, bir de emeklerinize saglik, ahtopotlu pijamaya da bayildim :)

neslinin atölyesi dedi ki...

teşekkür ederim frambuazlı ruh pastası, açıkcası ben de sizin adınıza bayıldım :)

derya dedi ki...

merhaba ben de aplikeden kitap yapmak istiyorum bebeğime ancak makine ayağının değişmesi gerekiyor mu mevcut dikiş ayağıyla da aplike yapabilir miyim?
teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

neslinin atölyesi dedi ki...

merhaba derya hoşgeldin :)

bir çok makine modelinin ayrı aplike ayağı var, ben singer yoknaz klasik kullanıyorum. aplike veya piko ayağı işe yarıyor. normal ayakla yaparsan hem yaptığın yeri görmekte zorlanıyorsun hem de kumaş ayağın altında düzgün kaymıyor. fiyatları da öyle çok pahalı değil. singerin aplike ayağını en son bir kaç ay önce 6 tl ye almıştım servisinden. umarım soruna cevap olabilmişimdir sevgiler.

D`P dedi ki...

Çok güzel bir anlatım olmuş, elinize emeğinize sağlık, Sevgiler...
! •• Değerlendiriyorum ve Paylaşıyorum •• !

Unknown dedi ki...

Cok guZel anlatmissiniz ben de elde aplike onluk yapiyorum su an bir sonraki sefer makinede aplike yapmak istiyordum cok yararli oldu :)

kız annesi dedi ki...

çok faydalı bi post olmuş yüreğinize ve ellerinize sağlık
sevgiler..